Ecoitineraria fa la seva primera ruta ornitològica al Delta del Llobregat

El passat diumenge 24 d’abril vam fer la primera ruta ornitològica, a la Reserva Natural de Cal Tet – ca l’Arana, al Delta del Llobregat. Els nou participants vam poder gaudir d’un esplèndid matí primaveral, amb un cel blau esquitxat per quatre núvols i amb unes temperatures molt agradables.
P1050477 P1050465

A les maresmes de Cal Nani, amb força aigua producte de les darreres pluges, pasturaven un grupet de cavalls, oferint una estampa bucòlica. Des de 2014, aquests cavalls es van portar de la Camarga (on es trobà una població salvatge) per fer de “jardiners” i contribuir a contenir l’extensió dels canyissars i així crear prats que contribueixin a incrementar la biodiversitat deltaica. Els cames llargues i d’altres limícoles com la gamba roja vulgar, que vam veure alimentant-se al fangueig, s’han beneficiat d’aquests nous prats inundables.

El aguaits que es troben al peu de l’estany de Cal Tet ens vam permetre observar una gran varietat d’ocells aquàtics, entre ells algunes espècies de vistosos plomatges com el xibec, el collverd, l’ànec blanc, el cabussó emplomallat i el martinet ros. Però la estrella de l’estany va ser un adult de flamenc amb el seu “discret” vestit rosat.

P1050463 P1050495

Al mig dia ens vam apropar al mirador de la gola del Llobregat per conèixer la platja de ca l’Arana, la més salvatge de tota la costa deltaica. Mentre observàvem un bec d’alena (amb un bec corbat que recorda al punxó que empren els sabaters per foradar, cosir i repuntar) ens va volar sobre els caps un fumarell carablanc. Aquesta espècie, emparentada amb les gavines, te un plomatge gris fumat (d’aquí lo de fumarell) i un vol més gràcil i àgil, cosa que ha motivat – juntament amb la cua enforquillada – la denominació d’orenetes de mar.

Al llarg de la ruta també vam transitar per una pineda, un bosquet de ribera amb tamarius i àlbers, i una zona agrícola, propiciant una diversitat d’ocells que es va traduir en 49 espècies. El Delta del Llobregat mai decep!!!

Comments are closed.