• Una Collserola salvatge

    DESCRIPCIÓ

    El Parc Natural de la Serra de Collserola, del qual visitarem dos ambients forestals diferents (l’alzinar litoral i el bosc de ribera) és el límit natural de Barcelona pel costat oest. Passejant per un tram d’un dels cursos d’aigua més estables i llargs de la serra, descobrirem com són de diferents les plantes d’un i altre bosc i què ens expliquen els diversos indicadors naturals que trobarem al nostre pas: rastres de mamífers, cants d’ocells, macroinvertebrats de l’aigua... Sense adonar-nos-en, arribarem al final de la ruta amb la sensació d’haver viscut un paisatge únic, valuós.   Visitarem un lloc màgic, ombrívol, ple de vida. Els boscos de ribera són molt limitats en tota la serra, i per això, quan el 2010 Collserola va ser declarada parc natural, en aquest indret es va crear una Reserva Natural Parcial. Les seves 380 ha queden delimitades per les conques dels torrents de Can Mallol i les Tres Serres, els quals, en contactar amb la riera de Vallvidrera, conformen un afluent que arriba fins al riu Llobregat.  
  • Tast de Collserola, quan la muntanya es troba amb la ciutat

    DESCRIPCIÓ

    Us proposem fer un tast de la diversitat ecològica i cultural de Collserola, en una caminada que va des de l’obaga a la solana de la serra.   L’àmbit de la passejada és preuat des de fa molt com a espai de lleure i oci, i entre els barcelonins de principis del segle XX era tradicional freqüentar-lo. Imitant-los, pujarem fins a Vallvidrera amb el funicular i visitarem la magnífica font de la Budellera. Camí del baixador i el pantà de Vallvidrera, passarem per Santa Maria de Vallvidrera, per on anirem trobant mostres del ric patrimoni natural de la zona. Vorejarem el pantà, des d’on pujarem a un dels miradors situats a la carena de la serra, i ens retrobarem amb la ciutat a l'acollidor parc de l’Oreneta. Acabarem la ruta al monestir de Pedralbes, joia del gòtic català.  
  • De l’horta a la platja

    DESCRIPCIÓ

    Passejada per una de les zones humides més importants de Catalunya: el Delta del Llobregat. Caminarem entre conreus del Parc Agrari del Baix Llobregat i acabarem a la platja més fascinant de la plana deltaica, on visitarem les ruïnes d'una antiga caserna militar i gaudirem dels ocells que descansen i s’alimenten en aquesta platja.   El Delta del Llobregat, ben pròxim a l'urbs de Barcelona, és de les àrees més fèrtils de tota la Mediterrània, motiu pel qual ha estat tradicionalment l’horta de la ciutat. Aquest espai natural acull una gran varietat d'ambients i és, doncs, un punt calent de biodiversitat al territori català. La seva ubicació el converteix en un lloc estratègic per a la supervivència de milers d'aus migratòries i hivernants, i algunes espècies nidificants com la gavina corsa li atorguen importància internacional. Gràcies a les pinedes, la comunitat d’orquídies és la més diversa de totes les zones humides de Catalunya, i en algunes llacunes sobreviviu el fartet, un peix endèmic mediterrani en perill d’extinció.  
  • Històries de la Marina

    DESCRIPCIÓ

    Descoberta d’un paratge sorprenent i proper a la gran Barcelona: des del Puig Castellar ens deixarem hipnotitzar per un panorama amplíssim de la plana vallesana i la serralada litoral, i farem un tast de la història dels ibers; a la primavera, les papallones omplen de moviment l’espai a causa de l’esclat floral, i l'impressionant monestir de Sant Jeroni de la Murtra ens transportarà a una altra època, abraçada per la solitud i el silenci.   Les comunitats arbustives i herbàcies, amb algunes clapes arbòries, sobretot de pi pinyer, són les dominants, i els prats d'albellatge -reconeguts d'interès comunitari-, les brolles, les garrigues i les màquies mostren una gran biodiversitat. Quant a la fauna, destaquen alguns ocells migratoris transaharians, les papallones i especialment el saltamartí de l'albellatge. L'espai presenta, a més, bonics paisatges agrícoles, curioses formacions geològiques i fragments d'alocar, una comunitat vegetal singular a Catalunya per la seva raresa.