Camins de Natura, una iniciativa de Societat Catalana d’Educació Ambiental

Al Bosc de Santiga (Barberà del Vallès) es va dur a terme el 1975 el primer itinerari de natura a tot l’Estat espanyol. Per commemorar el 40è aniversari d’aquesta efemèride, la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA) ha implementat aquesta tardor el projecte “Camins de Natura”, per al qual s’han programat 50 itineraris autoguiats i 25 itineraris guiats per educadors ambientals experts per tot Catalunya, una exposició al Palau Robert de Barcelona i xerrades temàtiques.

El projecte “Camins de Natura” posa de relleu la importància de conèixer els sistemes naturals i comprendre’n la nostra interdependència, per tal d’afavorir l’ús racional del territori. Destaca el valor dels itineraris com a font d’experiència directa amb la natura, i també com a font de salut, consciència i identitat cultural.

Des d’Ecoitineraria, hem participat en aquest programa amb tres visites guiades pel Parc Natural de Collserola, el delta del Llobregat i el Parc de la Serralada de la Marina.

Per a molts dels participants d’aquestes visites, va ser una gran sorpresa descobrir que tan a prop de la gran metròpoli es puguin trobar espais naturals amb gran interès ecològic i cultural.

Boscos de ribera amb plantes d’ambients centreeuropeus, monestirs que van acollir personatges il•lustres, paisatges sabanoides, poblats ibers, platges salvatges, panoràmiques espectaculars de Montserrat, nius d’ocells teixits amb el seu bec, fèrtils camps de conreus atapeïts de carxofes, alzinars selvàtics quasi impenetrables, aiguamolls amb extensos canyissars que alimenten milers d’ocells migratoris… De tots aquests valors, i molts més, vam gaudir en les nostres rutes.

Desitgem que en el futur iniciatives com “Camins de Natura” es repeteixin, ja que són ben necessàries per sensibilitzar els milions d’habitants de Barcelona. Els espais naturals que envolten la ciutat atresoren una gran biodiversitat i, a més, ofereixen a la ciutadania uns recursos ambientals imprescindibles per garantir la qualitat de vida de tots nosaltres.

Comments are closed.